De keuken schoonmaken is één van de dankbaarste klusjes die je in huis kunt doen. En veel heb je er niet voor nodig. Sterker nog: met een citroen en een doosje baking soda kom je een heel eind. Benieuwd naar een paar handige tips om je keuken snel en hygiënisch schoon te krijgen? Lees dan verder.
- Al het rvs in je keuken wordt streeploos schoon door het af te nemen met een mengsel van witte azijn en water. Meng het één op één en alles straalt je glimmend en fris tegemoet.
- De afzuigkap reinigen is geen klusje dat je wekelijks doet. Je maakt het jezelf makkelijker door een pan water waarin je een citroen hebt uitgeknepen te laten stomen boven de afzuigkap. Spray daarna een vetoplosser (bijvoorbeeld Dasty) op de losse onderdelen, laat even intrekken en zet de onderdelen in de vaatwasser. Hoe vaker je de afzuigkap schoonmaakt, hoe eenvoudiger en sneller het gaat en hoe beter deze werkt.
- De oven reinig je het best door een papje te maken van baking soda met water. Smeer het op de wanden, het deurtje en de onderplaat van de oven, laat een uurtje intrekken en spray dan met een mengsel van water en citroensap of azijn. Neem af met een schone doek en je oven glimt weer. Niet vergeten de rekjes van de zijwanden te halen voor je begint.
- Kalk in de waterkoker? Vul het apparaat met water, snijdt een citroen in stukken en gooi die erbij, kook het water een keer op. Laat dit een nachtje staan en de volgende dag heeft alle kalk losgelaten. Even met een schone afwasborstel erdoorheen en je kunt weer heldere kopjes thee zetten.
- De snijplank kan een bron van bacteriën zijn en moet daarom regelmatig schoongemaakt worden. Een houten snijplank hou je als nieuw door deze met zout te bestrooien en het zout in te wrijven met een halve citroen. Het overtollig zout veeg je weg met een droge doek. Wrijf daarna de plank in met een neutrale olijfolie en je plank ziet eruit zoals deze uit de verpakking kwam.
- Elk aanrecht vraagt om een andere aanpak. Meestal is een simpel sopje van water met wat afwasmiddel voldoende om het schoon te houden maar er zijn materialen die om specifieke schoonmaakproducten vragen. Neem bij twijfel contact op met de leverancier van je aanrechtblad en hou je aan de voorschriften om zo lang mogelijk plezier te hebben van je blad.
- Stinkt je keuken en lijkt alles toch schoon? Dan kan het goed zijn dat het probleem in de afvoer zit. Gooi een flinke hoeveelheid soda in het putje en spoel dat weg met een liter kokend water. Vet lost op als sneeuw voor de zon en je keuken ruikt weer fris.
- Vergeet bij het schoonmaken van de keuken de koelkast niet. Controleer potjes of de inhoud nog eetbaar is. Gooi weg wat niet meer fris ruikt of oogt. Neem planken af met een eenvoudig sopje, sla de rubbers niet over en denk aan de afvoer. Dat is het gaatje in het gootje, achter in de koelkast. Neem een pijpenrager en maak de afvoer schoon. Dit voorkomt dat er een laag water onder in je koelkast komt staan.
- Nu je toch lekker bezig bent, neem gelijk even de keukenkastjes mee. Gooi weg wat je niet gebruikt en orden alles netjes. Zorg voor overzicht, dat scheelt tijd en irritatie als je iets zoekt. Een sopje over de planken, bijvoorbeeld van azijn en water, dan beschadig je zeker de lak niet.
- De voegen tussen de tegels kunnen best snel groezelig worden. Door vanaf het begin elke dag een doekje over de tegels te halen, kun je dat voorkomen. Ben je dat vergeten, dan zijn er speciale schoonmaakmiddelen die de kleur van de voegen ophaalt. Of je kunt ervoor kiezen om de voegen te verven met speciale verf. Dat is even wat werk maar je keuken oogt daarna weer fris en helder.
We hopen je met deze tips een zetje in de goede richting te hebben gegeven. Meer tips of hulp nodig bij het schoonmaken? Bel ons gerust, wij houden van schoonmaken.