Het belang van schoonmaken

Het is van bijna niemand een hobby, maar toch onmisbaar in het dagelijks leven: schoonmaken. Wij leggen je graag uit waarom schoonmaken zo belangrijk is, hoe je schoon moet maken en hoe vaak geadviseerd wordt om dit te doen.

Waarom moet ik schoonmaken?

Voorkomen dat je ziekteverwekkers binnenkrijgt is bijna onmogelijk, maar met een regelmatige schoonmaakroutine kan je de kans wel verkleinen. Door grondig schoon te maken worden ziekteverwekkers namelijk weggehaald. De kans dat je ze op je handen krijgt of inademt wordt hierdoor kleiner. Een schone werkomgeving draagt bij aan het verminderen van ziekteverzuim onder personeel in het bedrijfsleven. Naast het directe gezondheidsvoordeel draagt een hygiënische werkomgeving ook bij aan een positieve werkcultuur en verhoogt het de algehele productiviteit van het team. Regelmatige schoonmaak is dus niet alleen een kwestie van hygiëne, maar ook van zakelijk belang.

Hoe moet ik schoonmaken?

Om niet bezig te blijven met schoonmaken en onnodig werk te doen, geven we een aantal schoonmaaktips. Allereerst, werk altijd van boven naar beneden. Zo voorkom je dat er stof valt op een plek die je net schoongemaakt hebt. Maak bijvoorbeeld eerst de bovenkant van de kasten schoon, daarna de tafels en als laatste de vloer. Het is verstandig om van schoon naar vies te werken, zo worden de schoonmaakmiddelen minder snel vies. Nóg beter is om per categorie oppervlakten aparte schoonmaakproducten te gebruiken. We raden je aan om eerst nat schoon te maken en daarna droog om efficiënter te reinigen. Bij de badkamer raden we aan om deze eerst even door te stofzuigen, voordat je hem gaat reinigen. Tot slot is het belangrijk om na de schoonmaak alle gebruikte schoonmaakspullen goed schoon te maken om verspreiding van bacteriën te voorkomen en de levensduur van de spullen te verlengen.

Hoe vaak moet ik schoonmaken?

We kunnen je geen exact aantal geven over de frequentie van schoonmaken om de kans op ziekte zo klein mogelijk te houden. Wel kunnen we je een aantal punten om op kunt letten geven die de kans op ziekte verkleinen:

  • Maak het keukenblad en keukengerei dagelijks schoon.
  • Maak plekken waar ziekteverwekkers vaker aanwezig zijn en sneller worden verspreid, regelmatig schoon. Denk aan de wc, maar ook zeker aan deurklinken, lichtknoppen, kranen en ga zo maar door.
  • Maak vaker schoon als er iemand in huis ziek is. Dit is met name belangrijk als de zieke persoon een besmettelijke ziekt heeft, zoals de (buik)griep.

Kortom, schoonmaken is misschien geen favoriete bezigheid, maar het is cruciaal voor een gezonde leef- en werkomgeving. Door regelmatig schoon te maken, verminder je niet alleen de kans op ziekte, maar bevorder je ook een positieve werkcultuur en verhoog je de productiviteit. Volg de tips om efficiënt te schoonmaken en te voorkomen dat je onnodig werk doet. Onthoud dat consistentie belangrijk is en pas de schoonmaakfrequentie aan op basis van de behoeften en omstandigheden. Met een goede schoonmaakroutine draag je bij aan een gezonder en gelukkiger leven voor jou en je omgeving. Neem contact met ons op om te bespreken hoe wij kunnen helpen bij het schoon en hygiënisch houden van jouw ruimtes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan